Ontdek samen met je leerlingen de kracht van ‘Werken in ateliervorm’!
Bij deze werkvorm staat het ontdekken van materialen en het oriënteren op technieken centraal. Kinderen leren door zelf te ontdekken en doen zonder druk om perfectie. Als leraarskracht heb je tijdens het werken in ateliervorm een coachende rol. Je kijkt zonder oordeel, moedigt ontdekkingen aan, en zorgt zo voor een ontspannen en stimulerende sfeer in de klas.
De werkvorm biedt ruimte voor experimenteren met verschillende technieken, waarbij leerlingen hun creativiteit op hun eigen manier kunnen ontdekken. Acht atelierkaarten ondersteunen je als leerkracht bij het begeleiden van het proces. Door technieken in hoeken (stations) aan te bieden in de klas, creëer je een rijke leeromgeving waarin leerlingen op hun eigen tempo kunnen onderzoeken en groeien. Deze atelierkaarten zijn goed in te zetten bij de concept kerndoelen voor beeldend- en cultuuronderwijs van het SLO
De werkvorm in jouw klas
Er wordt een stimulerende leeromgeving gecreëerd door een techniek op verschillende plekken (stations) in jouw leslokaal op diverse manieren aan te bieden. Zo krijgt iedere leerling de gelegenheid om deze techniek op zijn of haar eigen manier te ontdekken en te onderzoeken.
De beschikbare atelierkaarten behandelen acht verschillende technieken uit de beeldende leerlijn van de SLO (Stichting Leerplan Ontwikkeling) en voldoen hiermee aan de kerndoelen. De kaarten kunnen gebruikt worden in groep 1 t/m 8. Zo wordt er al vanaf het eerste leerjaar gestart met een beeldende leerlijn.
Voorafgaand aan het werken in ateliervorm, kan jouw school gebruik maken van verschillende teamtrainingen zoals de toolkit voor cultuurbeleid en de cursus Interne cultuur coördinator (ICC) waar de visie op cultuuronderwijs aan bod komt.
Wat kun je verwachten en wat is er nodig?
Cultuurcoaches en atelierpedagogen Sabine de Jong en Misja Sirag komen naar jouw school en nemen materialen mee die nodig zijn voor het programma. Op school is een ruim lokaal beschikbaar met tafels, bij voorkeur een wasbak in de buurt, verf (rood, geel en blauw) en A4 papier.
Deze cursus is interessant voor: Alle leerkrachten, ICC’ers en geïnteresseerden in het Primair Onderwijs
- Duur: 1,5 uur
- Wanneer: Op afspraak
- Geschikt voor alle groepen, van groep 1 t/m 8
- Voor het hele team – maximaal 20 leerkrachten per sessie: Zorg dat je team het oppakt, met ruimte voor feedback en samenwerking
- Leerlingen centraal met ruimte voor ontdekking, creativiteit en flow
- Per school is een set handige atelierkaarten beschikbaar
- Atelierpedagogen en/of cultuurcoaches van Kunstkade komen naar je school en nemen het benodigde materiaal mee
- Introductie werken in ateliervorm en warming up met tekenspel (10 minuten).
- Werken in stations met verschillende technieken, zoals schilderen, constructie, druktechnieken en media. Alle acht atelierkaarten met daarop de basistechnieken komen aan bod (45 minuten).
- Korte pauze en opruimen (15 minuten).
- Mogelijkheden bespreken om de atelierkaarten op de eigen school uit te proberen en ruimte voor vragen (20 minuten).
Zet de eerste stap maar een creatieve leeromgeving waar je leerlingen in hun eigen tempo kun en ontdekken en ontwikkelen. Meer weten over dit programma? Neem contact op met je cultuurcoach!
Vragen? We helpen je graag op weg!
Heb je vragen over deze verdiepingscursus? Stel je vraag aan één van onze Kunstkade collega’s.




Agenda

Kunstvak voor de klas: het jonge kind
Tijdens vier bijeenkomsten ga je leren activiteiten te ontwerpen voor peuters waarbij je voornamelijk gericht bent op het uitnodigen tot spel. Het doel is niet om de peuters iets te laten maken, maar om ze een ervaring te geven.

Training: Plaats je aanbod en vergroot je netwerk
Wil jij jouw creatieve aanbod nóg beter onder de aandacht brengen in de gemeente Leeuwarden? Meld je dan aan voor onze training op maandag 19 mei 2025.

Vakantieschool Leeuwarden
Vakantieschool Leeuwarden is bedoeld voor leerlingen uit het basisonderwijs die in de zomer wat extra ondersteuning kunnen gebruiken, om welke reden dan ook.